Select Page

Gardaland in Verona – adrenalinsko in zgodovinsko

Gardaland in Verona – adrenalinsko in zgodovinskoScore 80%Score 80%
Zabaviščni park Gardaland se nahaja ob Gardskem jezeru v Italiji in je dobre štiri ure vožnje oddaljen od Ljubljane. Za obisk parka smo se odločili predvsem zato, da preizkusimo vse nove atrakcije, ki so se od našega zadnjega obiska pred mnogimi leti kar namnožile.

 

 

Iz Ljubljane smo odrinili ob pol sedmih zjutraj, malo čez enajsto dopoldan pa smo že parkirali na parkirišču pred parkom. Ker smo karte kupili preko spleta nam ni bilo potrebno stati v vrsti za nakup vstopnic, nekaj malega pa smo tudi privarčevali. Prva postaja je bila seveda obvezna kava v srednjeveškem baru, kamor bi si drznil vstopiti tudi sam kralj Artur s svojimi vitezi. Nato pa! Akcija! Vožnja s čolnom po izgubljenem mestu Atlantida, drveči vlakec po ledeni deželi pradavnih mamutov, dogodivščine z gusarji, plovba po reki Kolorado, da vrtoglavih, dih jemajočih voženj niti ne omenjam. Če imate radi hitrost in vas klecajoče noge ne motijo, morate obvezno poskusiti njihove najhitrejše atrakcije kot so Raptor, Oblivion – the black hole, Blue tornado in Sequoia adventure. Za pomiritev želodca in grla pa priporočam razgledno ploščad na krovu letečega krožnika, s katerega lahko vidite ves park ter pokrajino daleč naokrog.

Adrenalinske vožnje
Sončni zahod ob Gardskem jezeru

Utrujeni od celodnevne hoje in adrenalina smo se malo po 18. uri odpravili v hotel, ki je bil od Gardalanda oddaljen le 20 minutk vožnje. Hotel Sportsman je od Gardskega jezera ločila le pešpot, nekaj minutk hoje stran pa je bila prijetna restavracija, kjer smo uživali ob pravi italijanski pizzi ter okusnem rdečem vinu.

Prenočitev

Naslednji dan smo se prebudili v sončno jutro, ki je obetalo perfekten dan za obisk Verone, mesta, kamor je Shakespeare umestil svojo dramo Romeo in Julia. Že dolgo sem si želela obiskati to z zgodovino prepojeno mesto, tako, da sem komaj čakala, da vidim, ali bom po obisku še vedno navdušena. Za nepoznavalce mesta, kakršni smo bili mi, znajo biti oznake kljub navigaciji rahlo težavne, saj smo naredili kar dva kroga po središču mesta, da smo našli parkirno hišo, ki ni bila preveč oddaljena od glavnih znamenitosti.

 

In kaj nam Verona lahko ponudi? Glavna znamenitost, ki sem si jo želela ogledati je bila Arena, skrbno ohranjen rimski amfiteater. Služil je predvsem za zabavo množic, v njem pa so potekale bitke med gladiatorji, eksotičnimi živalmi ter drugi tako imenovani »športi«. Zgrajena je bila v 1. stoletju in je lahko sprejela približno 22.000 gledalcev. V današnjih časih pa Arena služi za uprizoritev najbolj znanih opernih predstav, v katerih lahko ljubitelji opere uživajo v poletnih mesecih. Vstopnica za ogled notranjosti arene stane 10 eur in je resnično vredna ogleda.

Arena

Od Arene do Julijine hiše in slovitega balkona nas loči le ena daljša ulica, kjer na svoj račun pridejo vsi ljubitelji mode. Iz leve in desne nas obkrožajo izložbena okna najbolj priznanih modnih hiš, ob pogledu na katere preprosto ne moremo ostati ravnodušni. Ker pa v Verono nismo prišli na nakupovalni izlet se kmalu spete osredotočimo na naš naslednji cilj, torej hišo tragične junakinje Julije Capulet. Vrvež pred njeno hišo in balkonom je bil nepopisen. Tam so bili pari, ki so želeli s fotografijo pred pismi naslovljenimi Juliji ovekovečiti svojo ljubezen, dolga vrsta ljudi pa se je vila tudi pred kipom Julije. Vse kar sem želela videti tam je sloviti balkon, kamor se je k Juliji povzpel Romeo, zato se nismo predolgo zadrževali v tisti gneči.

Od tam smo se odpravili na nadaljnje raziskovanje tega čudovitega mesta. Pot nas je peljala mimo živahne tržnice, kjer se da kupiti testenine vseh barv, oblik in velikosti, nato mimo majhnih restavracij s karirastimi prti na mizah, mimo slaščičarn, kjer so ponujali pravi gelato, mimo starih trgov in barvnih hiš, dokler nismo prišli do še ene čudovite zgradbe, bazilike San Zeno.

 

Kdor pa seveda ni nagnjen k takemu raziskovanju mest in ima raje, da gre mesto kar samo mimo njega, lahko to stori v kakšni izmed nešteto kavarn tik ob Areni. Privoščite si čisto pravi kapučino, za katerega boste sicer odšteli nekaj več kot doma, ampak tudi razgled nekaj šteje, kajne? Poskusite tudi testenine, ki so ravno zaradi svoje enostavnosti tako zelo dobre in uživajte v kozarcu lahkega italijanskega piva ter drznih modnih kombinacij prebivalcev Verone. Mi smo si napasli oči in spočili duha ter se prav prisrčno nasmejali iz pojoče angleščine natakarjev.

Verona je mesto, ki potrebuje čas, da ga raziščete in verjamem, da ga bom še obiskala. Zagotovo bom odkrila še kaj zanimivega, lepega in zgodovinskega. Komaj čakam!

Katja

samozainfo

samozainfo

80%

Summary Vožnja po Italijanskih cestah zna biti kar naporna, pripravljeni pa bodite tudi na drage cestnine, za katere smo odšteli približno 50 € v obe smeri. Izračun izleta za dve osebi znaša 350 €, vključno z vsemi vstopninami, prenočiščem ****, hrano, pijačo in cestnino.

Hrana
90%
Hotel
80%
Adrenalin
100%
Pot
40%
Znamenitosti
90%

About The Author

katja

Ljubiteljica knjig, starega rocka in novih doživetij. Zna skuhati odlične špagete, kombinirati oblačila in včasih se ji posreči tudi kakšna dobra šala. Je večna optimistka, ki na življenje gleda s sončne strani.

Zadnji tviti