Select Page

Keszthely ob Blatnem jezeru

Keszthely ob Blatnem jezeruScore 85%Score 85%
Saj poznate tisti občutek, ko najdete kakšno staro fotografijo in vas spomini odnesejo nazaj v tisti čas? No, ravno to se je meni zgodilo lansko pomlad. Brskala sem po albumih iz svojega otroštva in naletela na fotografijo posneto daljnega leta 1996, ko smo med poletnimi počitnicami nekaj brezskrbnih dni preživeli na obali Blatnega jezera na Madžarskem.

Prav odneslo me je tja in spomnila sem se peščene plaže, toplega jezera, vafljev s čokolado in sladoleda, ki je bil tako zelo poceni, da je bilo že smešno. Pomislila sem, da bi bilo zanimivo iti pogledat, kakšne so danes tam cene in kakšna je plaža ter ali še vedno ponujajo vaflje s čokolado. In sva šla.

Keszthely

Keszthely leži na zahodni obali Blatnega jezera. Je največje mesto ob jezeru in eno izmed najpomembnejših kulturnih, izobraževalnih in gospodarskih središč v regiji.

Vožnja od slovenske meje do mesteca Keszthely traja približno eno uro. Tokrat sva se odločila, da bova prespala v prijetnem in urejenem penzionu, ki je bil od plaže oddaljen dobrih pet minutk hoje. Tisti dan je bilo izjemno vroče in komaj sva čakala, da prideva do vode, za katero sva upala, da naju bo osvežila. Do plaže naju je spremljal že znani prizor, saj se je po glavni promenadi kar trlo lokalov, restavracij in stojnic. Kar nekaj časa sva porabila za stanje v vrsti za karte (7 EUR) in več kot očitno je bilo, da nisva edina, ki si želiva osvežitve v vodi. In potem, končno! Plaža! Taka kot jo imam v spominu. Dolg pomol, pesek, trava in drevesa, ki dajejo ravno pravšnjo senco, lokali z dolgimi lesenimi mizami in klopmi, sladoledni bari, koktajl bari in seveda, stojnica s palačinkami in vaflji. Pod drevesom sva si našla prostorček in se zapodila v vodo, ki je bila – o kakšno presenečenje! – topla. Sva se pa zato kasneje osvežila z mrzlim pivom in ni nama bilo hudega.

Med poletno sezono se v Keszthelyu dogaja tudi ob večernih urah. Koktajl bari so polni, prav tako tudi restavracije in od vsepovsod odmeva glasba. Dan sva tako zaključila s pijačo v trendi lokalu, kjer sva se naposlušala jazz glasbe, se sprehodila po parku in delala plane za naslednji dan.

Promenada ponoči
Cocktail

V mestu se nahaja čudovit dvorec zgrajen v baročnem stilu, ki je bil last dinastije Feštetić in po zajtrku sva se odpravila raziskovat njegove sobane. Dvorec ima natanko 101 sobo, pred ogledom pa si morajo obiskovalci zaradi dragocenega parketa natakniti copatke. Vstopnina za ogled notranjosti je 5000 forintov (cca. 15 EUR) in glede na to, da nosi dvorec naziv najlepše urejenega na Madžarskem, ste lahko prepričani, da vas ne bo pustil ravnodušnih. Okrog dvorca se nahaja tudi čudovit park z vodometom po katerem se je prav užitek sprehoditi.

Ja, tako pač je, ko slediš spominom. Mesto in plaža bi me lahko razočarala in na poti tja sem večkrat pomislila na to. Na srečo se to ni zgodilo in bilo je prav zanimivo videti kako se kraj kot sam ni preveč spremenil. Dobila sem svoj vafelj s čokolado in svoj dan na plaži iz otroštva. Navsezadnje pa je bil to tudi namen tega izleta.

Če boste obiskali Kestely ne pričakujte mondenega letovišča in bodite pripravljeni na to, da večina turističnih delavcev govori le nemško.

Mnenje

85%

Povzetek Plaža je urejena in nudi igrišče za odbojko, najamete pa lahko tudi pedolin ali čoln. Cenovno je zelo ugodno in primerno za družine.

Urejenost plaže
88%
Ponudba hrane in pijače na plaži
90%
Cena
85%
Namestitev
80%
Večerno dogajanje
85%

About The Author

katja

Ljubiteljica knjig, starega rocka in novih doživetij. Zna skuhati odlične špagete, kombinirati oblačila in včasih se ji posreči tudi kakšna dobra šala. Je večna optimistka, ki na življenje gleda s sončne strani.

Zadnji tviti