Select Page

 

Odkrivanje sveta čez lužo

katja, Reno in Princeton, Združene Države Amerike

poletje 2016

Preden se lotim raziskovanja neke nove dežele, se vedno pozanimam o cenah hrane in pijače ter seveda o točkah, ki se jih splača obiskati. Glede Združenih držav Amerike sem bila vedno rahlo skeptična, saj sem mislila, da so počitnice tam daleč izven mojega proračuna. No, seveda pa je še vedno vse odvisno od posamezne zvezne države.

V tokratnem prispevku vam predstavljam dve zanimivi zvezni državi za kateri sem  preko zanesljivih virov (beri: moj priden brat Gregor, ki že nekaj časa živi čez lužo in je obiskal že kar lepo število zveznih držav) izbrskala odgovore na štiri meni najpomembnejša vprašanja, ki si jih postavim preden odpotujem. No, pa začnimo!

RENO – NEVADA

Pravo najmanjše veliko mesto znotraj mesta

Cena kave: Cena kave se razlikuje od ponudnika, v ZDA pa skoraj ni lokalov in kavarn s terasami, kakrsne poznamo v Evropi. Ljudje vecinoma kupujejo coffee to-go, običajno na bencinskih crpalkah in trgovinah (npr. 7-Eleven), ali pa v kavarnah kot sta Starbucks in Dunkin Donuts.
Americani kavo pijejo v vecjih kolicinah kot v Evropi, najmanjsa “skodelica” (coffee to-go cup) je za 3 dl kave.
Cena za 3 dl kave v 7-Eleven: 1,5 $ (pripravis si jo po lastni izbiri)
Cena za cappuccino v Starbucksu: 3,5 $

Cena piva (za 0,5 l): – klasicna, tocena piva (Budweiser): 4 $

bolj kakovostna piva: 5-7 $

Kam na kosilo: Suri’s Mediterranean – zdrava razlicica “fast food” restavracije, kjer ponujajo sredozemske jedi kot so falafel, kebab in gyros

RENO – NEVADA

Klasičen ameriški Diner

Kaj moram nujno videti: Jezero Tahoe, ki je na meji med Nevado in Kalifornijo in je dobre pol ure vožnje oddaljeno od Rena. Ponuja čudovite razglede in zelo dobro urejene pohodniške poti.

PRINCETON – NEW JERSEY

Cena kave: zelo podobno kot v Renu, saj so franšize Starbucksa, Dunkin Donuts in ostalih posejane po celotni ZDA.

PRINCETON – NEW JERSEY

John Witherspoon, eden od ustanoviteljev Združenih Držav Amerike

Cena piva (za 0.5 l): – klasicna, tocena piva (Budweiser): 4 $
bolj kakovostna piva: 6 $

Kam na kosilo: nekam kjer ponujajo New Jersey clam chowder. To je odlična kremna juha s školjkami, značilna za SV del ZDA.

About The Author

katja

Ljubiteljica knjig, starega rocka in novih doživetij. Zna skuhati odlične špagete, kombinirati oblačila in včasih se ji posreči tudi kakšna dobra šala. Je večna optimistka, ki na življenje gleda s sončne strani.